Energievreters herkennen en aanpakken.

Hoe zorg je ervoor dat energievreters je niet leegzuigen? Hoe herken je energievreters en hoe ga je er het best mee om? Herken disconnectie door energievreters aan te pakken.

Leeggezogen

Herken je het gevoel dat je een gesprek met iemand hebt gehad en dat je je erna helemaal leeggezogen voelt? Tijdens het gesprek voelde je al spanning of weerstand bij jezelf. Of misschien voelde je het pas achteraf. In plaats van energiek en opgeladen voel je je ineens doodmoe.

Dat gevoel is je intuïtie dat je waarschuwt dat er iets niet OK is. Op dat moment heb je iets te leren over jezelf, jouw grenzen en hoe je daarmee omgaat. Waarschijnlijk doe je iets, maak je een keuze of onderga je iets wat niet trouw is aan jouw authentieke zelf.

Mensen om je heen hebben een grote invloed op je energieniveau. Dat gebeurt dikwijls onbewust. Of je energie krijgt van iemand hangt af van het soort contact dat je hebt met deze persoon. Kan ik een goed gesprek met hem of haar voeren? Durf ik zaken te benoemen als ik het er niet mee eens ben? Voel ik me veilig? Voel ik me begrepen? Zeg ik wat ik denk of voel, of houd ik me in?

Hoe herken je energievreters?

Eigenlijk is de vraag: Hoe herken je bij jezelf de signalen dat iemand voor jou een energievreter is? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Typische signalen kunnen zijn:

 • je voelt je moe, leeggezogen,
 • je hoofd zit overvol ,
 • spanning in je buik, schouders, borststreek
 • buikpijn

In een coaching werken we hier in de diepte op in de “Connect” dynamic. Ik help je om signalen te herkennen en te erkennen. Als je zelf in een frustratie- of weerstandsmodus zit, is het soms moeilijk om een onaangename les te herkennen, laat staan om ze als een mooi geschenk te zien. Zij leiden immers vaak tot b(l)oeiende groei.

Waar ligt dit nu aan?

Vaak komen mensen in je leven voor een reden. Als jij voelt dat iemand een sterke reactie uitlokt bij jou, dan heb je daar wellicht iets uit te leren. Durf te luisteren en te handelen met respect voor jouw authentieke zelf en jouw grenzen.

Je reactie op andere mensen is een barometer, of een spiegel. Ze geeft je vaak leerrijke informatie over jezelf. (hierop werken we samen in de “Challenge dynamic”)

“Be with someone who brings out the best in you, not the stress in you.”

Hoe ga je ermee om?

 • Je gevoel helpt je om het onderscheid te maken tussen constructieve bouwers, mensen die oprecht in je geloven en destructieve energievreters en voordeelzoekers.
 • Een goede connectie gaat om écht open staan voor elkaar en elkaar willen begrijpen en verheffen. De gunningsfactor is groot en de ego’s zijn niet belangrijk. Een echte connectie is pure energie-uitwisseling.
 • Voel je negativiteit bij iemand, ga er dan niet in mee. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel nodig. Blijf vooral bij jezelf en je eigen positiviteit. Helpt dit niet, wees open en oprecht en confronteer de ander met zijn/haar negatieve gedrag. Houd een spiegel voor.
 • Als iets je stoort, zeg je dat meestal best onmiddellijk. Zo blijft er geen negatieve energie bij jou hangen. Meestal zijn die storende punten dan makkelijk opgelost, en als we toch een andere mening blijven hebben, dat kan dat ook prima zo zijn.
 • De problemen van een ander, zijn de problemen van een ander. Dat je hierin een luisterend oor biedt is heel mooi, maar laat de ander daarbij niet jouw grens overschrijden. Zoek de balans en leg jezelf geen ‘moet’ op om een ander tevreden te stellen.
 • Last but not least: jij kan in grote mate kiezen met wie je contact wil hebben. Durf “nee” te zeggen als je aanvoelt dat iemand je vaak leegzuigt. Of beperk de tijd die je met hen doorbrengt als het bijvoorbeeld een werkcontact is.

In de “Connect” dynamic van het coachen werken we met drie basiswaarden:

 • Sincerity: (H)erken eerlijk de signalen die je krijgt ·
 • Awareness: Wees je bewust van de lessen en de weerstand die ze kunnen brengen.
 • Balance: Een evenwicht zoeken tussen oordelen en empathie, medeleven naar jezelf en anderen.

We kijken samen naar jouw signalen, jouw lessen en hoe je daarop reageert.

Wanneer je (terug) contact maakt met jouw authentieke zelf, je waarden en grenzen, zal je merken dat je vanzelf de juiste mensen aantrekt: niet de mensen die jou in je valkuilen trekken, maar juist die mensen die jouw eigenheid, vrijheid en sprankel aanmoedigen.

Het proces van opnieuw te connecteren met jouw eigen pure zelf, ik noem het een ontwakingsproces, zal je bovendien nog veel meer voordelen geven: je masker valt af, je energieniveau stijgt, je straalt meer, je overstijgt angsten en onzekerheden en zet ze om naar moed, lef en daadkracht. Je staat er sterker, als mens, partner, leider, ouder, ...

En tot slot: Het is niet erg als je merkt dat je toch nog eens verrast wordt door een energievreter en er geen erg in had, dat gebeurt mij ook nog wel eens. Ik heb dan niet naar dat gevoel geluisterd. Dan kijk en voel ik met extra aandacht naar de connectie met mezelf en met de mensen in mijn omgeving.

Het is een proces waarin je zal groeien. Je zal het gaandeweg makkelijker en sneller herkennen en er sneller en beter op reageren.

PS: meer weten over training en coaching met het Connect-Challenge-Change model? Contacteer me gerust voor een kennismaking.

Let’s Connect, Challenge & Change