Tamara De Swert

Dankzij Caroline besefte ik dat als niet pas in mijn professionele omgeving, dat ik dan m’n omgeving moet veranderen, en niet mezelf.

Ik zocht een coach, maar niet zo één “met zachte handjes”. Dat zou bij mij niet passen. Caroline durft je uit je comfortzone trekken en direct en confronterend zijn. En ze geeft heel concrete, “actionable” tips waar je mee verder kan. Een aantal quotes en beelden die ze meegaf gebruik ik nu nog regelmatig. Niet “fluffy” maar concreet en to-the-point.

In mijn geval was dat bijvoorbeeld “Als iets je stoort, moet je dat onmiddellijk zeggen”. Ik worstelde regelmatig met opgekropte frustraties. Nu laat ik het onmiddellijk weten als iets me stoort en ik blijf niet met frustraties zitten. Ik voel me positiever en vrijer door pro-actief te communiceren over wat me niet zint.

Ik was op zoek naar een coach omdat ik het gevoel had “vast te zitten” in m’n professionele leven. Ik was na 12 jaar van job veranderd en werkte als zelfstandige, waardoor ook m’n vangnet weggevallen was. Ik merkte dat ik alle sterktes die ik vroeger had, kwijt was. Ik blokkeerde langs alle kanten. Waarom durfde of kon ik sommige dingen niet meer die ik voordien wél durfde? Waarom twijfelde ik zo aan mezelf?

Ik voelde dat er iets niet juist zat, maar wat was dat dan en waarom? En wat zou dan wél juist zijn voor mij en hoe kon ik m’n zelfvertrouwen terug versterken? Zolang ik niet wist waarom het niet goed ging, wist ik ook niet waarnaar ik op zoek moet gaan.

Ik werk als ingenieur in een (toch nog) mannenwereld. Ik ben, denk of doe daarmee ook soms “anders” dan de anderen. Soms botste het met collega’s. Ik ben erg direct en kreeg daar vaak commentaar op, waardoor ik in m’n schulp kroop.

Ik had verwacht dat een coach me zou leren hoe ik me moest aanpassen, me anders moest gedragen, maar zij zei net heel uitgesproken “Nee, je moet blijven wie je bent en daar de juiste consequenties van dragen. Als je niet past in de omgeving waarin je werkt, moet je misschien een andere omgeving zoaken. Maar blijf trouw aan jezelf”

Ik werk nu voor een bedrijf dat in de vacature expliciet plaatste dat ze zochten naar iemand die “open en eerlijk” is. Het bedrijf en de bedrijfscultuur waren voor mij erg belangrijk, belangrijker dan de job zelf. Ik had er vertrouwen in dat deze omgeving wél is wat ik nodig heb en dat de rest wel zou volgen. En dat bleek ook zo te zijn. Ik geef nu ook feedback vanuit een rustig zelfvertrouwen, zonder frustraties. Ik denk dat m’n “tone of voice” ook veranderd is. Ik vertrek vanuit een principe van “het is OK”, vanuit een basis van zelfvertrouwen.

Ik werk nog steeds in de technologiewereld en ben vaak de enige vrouw aan tafel. Ik besef dat dat misschien niet altijd voor iedereen gemakkelijk is, maar dat betekent niet dat ik me moet aanpassen of me in een hoekje moet laten duwen. Ik durf (terug!) mezelf zijn en zie en voel mijn toegevoegde waarde als vrouw. Ik sta veel meer in m’n (vrouwen)kracht.

Een ambitieuze vrouw wordt al snel bestempeld als een carrièrebitch en ik heb al meermaals onterecht die stempel gekregen. Ik kreeg het gevoel dat ik voorzichtig moest zijn om niets verkeerds te zeggen. Maar ambitie is OK! Ik hoef niet de hele tijd voorzichtig te zijn.

Mijn job is nog steeds een hele uitdaging, maar ik kijk er nu anders naar. Het is zwaar, maar niet frustrerend. Ik vertrouw erop dat het wel goed komt, dat ik het kan. En zelfs moest dat niet zo zijn, ook dan komt het goed, dan vind ik wel iets anders dat beter bij me past.

Na mijn traject met Caroline besef ik terug dat ik heel wat in mijn mars heb en dat ik mezelf kan en mag zijn als vrouw in een mannenwereld. En dat ambitie OK is! Ik sta terug met zelfvertrouwen in mijn kracht.

Tamara De Swert
Sentiance